Pisac i njegov čitatelj: Julya Rabinowich i Helen Sinković

petak, 04.09.2015.

17.00 Kino Europa, dvorana Müller

Pisac i njegov čitatelj: Julya Rabinowich i Helen Sinković, moderira Neven Svilar

Resize

Sedmogodišnja Miška potječe iz intelektualne židovske obitelji koja sedamdesetih godina emigrira iz Sovjetskog Saveza u Austriju. Stigavši u Beč, suočavaju se s useljeničkom mukom svladavanja novog jezika, upoznavanja s novom okolinom i osjećajem da ne pripadaju ni novom ni starom svijetu. No Miška se – što zbog barbika, što zbog prefinih voćnih jogurta – vrlo brzo prilagođava novom životu. Ali njezini roditelji, troma Laura i muževni, melankolični Lav, čeznu za domovinom koju su napustili. Živeći tijelom na zapadu, a srcem u Rusiji, svi zajedno pate od svojevrsnog shizofrenog sindroma, svi su rascijepljeni.

Dok Miška stvara živopisnu sliku odrastanja u Austriji, Zloduh, drugi glavni lik u knjizi, vodi čitatelja natrag kroz vrijeme na istok, u mračnu predstaljinističku, staljinističku i poststaljinističku Rusiju, otkrivajući bolne obiteljske tajne i brutalne priče o antisemitizmu. Iako njezin otac, slikar, uspijeva u Beču, to neće poštedjeti obitelj od raspada, a nakon pada željezne zavjese, Lav se vraća u Rusiju, gdje umire. Miška, njezine majka i baka –Zloduhove prve žrtve – bore se za budućnost.

U metaforici naslova Rascijepljenost, motivu koji se dosljedno provlači kroz roman, vrlo dojmljivo dolazi do izražaja problematika identiteta… Posebno osvaja autoričin smisao za groteskno i tragikomično. Julya Rabinowich iznenađuje nas svojim smjelim tekstom.
Wiener Zeitung, Ernst Grebovszki

Racijepljenost je knjiga koju svakako valja pročitati jer vrlo snažno i sugestivno govori o starim i novim temama te duševnom stanju iskorijenjenih i progonjenih u ovom globaliziranom svijetu.
dr. Natalia Shchyhlevska

Pametan, žustar roman, prožet komikom, poslovičnom mudrošću i elementima bajke.
Guardian

 

 
Sponzori