Razotkrivanje: Diego Marani

nedjelja, 06.09.2015.

19.00 Kino Europa, dvorana Müller

 RazotkrivanjeDiego Marani, vodi Goran Ferčec

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.

Nova -finska -gramatika 2D_web -velika .(1)

Tko je Sampo Karjalainen? Nova finska gramatika je triler o identitetu koji na poetičan i inteligentan način govori o problemu nacionalnog i osobnog identiteta. Kao lingvist opsjednut jezikom, Marani propituje kako nas jezik definira i određuje naš identitet.

Radnja romana događa se u Drugom svjetskom ratu. Vojnom liječniku po imenu Petri Friari, pripadniku medicinskog osoblja na njemačkom brodu-bolnici usidrenom 1943. u tršćanskoj luci, dovode teško ranjenog mladog vojnika koji je izgubio pamćenje. Mladić uza se nema nikakvih dokumenata, samo mornarsku jaknu s ušivenim finskim imenom "Sampo Karjalainen". To Petrija, koji potječe iz Finske, navodi na zaključak da je teško ranjeni vojnik također Finac, te on pomaže "Sampu" da ponovo otkrije svoj materinji jezik i domovinu.

Obojica muškaraca su egzilanti – svatko na svoj način – i obojica se suočavaju s pitanjem vlastitog identiteta. Arhetipska drama o identitetu započinje Sampovim ovladavanjem govorom i kretanjem. Jezik je središnji motiv naracije. Bez jezika, nemamo vlastite korijene i sjećanja. Dok putuje ratom razorenom Europom "natrag" u Finsku, Sampo doživljava povremene proplamsaje sjećanja: "Naglo, poput poriva za povraćanjem, osjetio sam iznenadnu potrebu da govorim."

U Finskoj se Sampo sprijateljuje s vojnim kapelanom, gorljivim pastorom Koskelom, koji vjeruje da će učenje o finskim mitovima i legendama pomoći rastrojenom čovjeku da nađe nekakvo uporište, no Sampo se i dalje ne osjeća kao da se vratio kući: "Imao sam posve jasan osjećaj da sam nepromišljeno i strmoglavo jurio pogrešnim putem. U najskrovitijim zakucima mojeg nesvjesnog bio sam mučen osjećajem da je unutar mojeg mozga pulsirao još jedan mozak – živ zakopan."

Priča glavnog junaka Nove finske gramatike može se usporediti s pričama o Kasparu Hauseru i "divljem dječaku" iz Aveyrona, koje su zaokupljale europsku maštu u protekla dva stoljeća. Sjajan autor, izvanredna knjiga. 
The New Statesman

Fascinantna knjiga koja je zasluženo dobila pregršt nagrada i jednoglasne pohvale kritike i publike. 
The Times Literary Supplement

 

 

 

 
Sponzori